BLOG

Güler yüzlü insanlar ülkesi MALEZYA

GÜLER YÜZLÜ İNSANLARIN ÜLKESİ… MALEZYA
 
Beyaz kumsalları, yağmur ormanları, egzotik meyvaları ve güler yüzlü insanları ile Malezya tercih edilecek ülkeler arasında ilk sıralarda yer alır.
Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan yaklaşık 25.000.000 nüfusa sahip ekvatoral bir ülkedir.
Malezya’yı ziyaret etmek istediğinizde ise Türk vatandaşlarına vize uygulamadıkları için, vize işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.
3 ay boyunca vizesiz olarak ülkede kalabiliyorsunuz.
Nüfusunun yarısını Malaylar, %35 ini Çinliler, %10’unu Hindular, kalan %5’ lik kısmını ise Bugi, Sava, Melanu gibi alt etnik kökene sahip halk oluşturur.
Ülkenin yarı nüfusuna sahip Malaylar, Müslüman olduğu için, islamın kuvvetli olduğu ülkelerden birisidir.
 
BAYİ GRUPLARI İÇİN TERCİH EDİLEBİLİR Mİ?
Malezya’ya bayi gruplarımızı götürmeden önce aklımıza takılan soruların başında, katı İslami kurallar olup olmadığı, misafirlerimizin sıkıntı yaşayıp yaşamayacağı geliyordu.
Kısa kollu giysiler, denize girmek, mayo, bikini tercihi, alkollü içecekler vs. gibi….Fakat  yaşadığımız tedirginliğin ne kadar yersiz olduğunu anladık.
Malezyalıların modern yaşam ile çok dinli kültürel yaşamı,  hoşgörü ile nasıl harmanladıklarını gördük.
Hangi etnik kökene ait ya da hangi dine inanırsa inansın asla kimse kimseye din ve inanç hakkında baskı yapamıyor.
Kanunlar ile bunu kesin kural haline getirmişler. Turistlere ise denize üstsüz girmedikleri sürece karışmıyorlar, haklarına ve tercihlerine saygı duyuyorlar. 
Malezya halkı bu hoşgörü ve saygıyı günlük yaşamına öylesine işlemiş ki “Çinlisiyle, Hintlisiyle ve Malay’ıyla biz ‘1’ ülkeyiz” “1 Malaysia” sloganını destur edinmişler.
Malezya 13 federal eyaletten ve 133 ilden oluşmakta. Malezya, sırasıyla Portekizliler, Hollandalılar ve  1786’dan itibaren İngilizlerin egemenliğine girmiştir. Ta ki 1957 yılına kadar.
Halkının tümünün kusursuz İngilizce konuşması ve birçok aracın direksiyonunun hala sağ tarafta bulunması ve trafiğin soldan akması bu yüzdendir.
MALEZYA İLE TİCARET YAPILABİLİR Mİ?
Ekvatoral birçok sebze ve meyve cenneti olan Malezya, sanayisi ile de hatırı sayılır bir ülkedir.
Türkiye’den birçok firma, farklı sektörlerde üretim yapan fabrikalar ile temasa geçerek avantajlı fiyatlara Türkiye’ye ithalat yapmaktadır.
İş eldiveni, kauçuk malzemeler,  masklar, ağaç oyma hediyelik eşyalar gibi…
MALEZYA’DAN NE ALINABİLİR?
Hediyelik eşya dediğimizde aklımıza ilk gelen değerli maden olan kurşun+kalay karışımından yapılan ve kalaylı anlamına gelen PEWTER denilen hediyelik eşyalardır. Üretim fabrikası Selangor’dadır. 
Ağaç işlemeleri, el boyaması batikler ve masklar sevdiklerinize alabileceğiniz diğer hediyelikler arasında yer alır.
MALEZYA’DA PARA OLARAK DÖVİZ KULLABİLİR MİYİZ?
Tatil denince ilk aklımıza gelen bütçe ve paradır….Malezya’da harcamalarınızı yaparken kullanacağınız para birimi ise Ringgit’dir.
Paralarının değerini korumak isteyen Malezya, ülke içerisinde alışverişlerde Ringgit dışında para birimi kullanımına izin vermemektedir.
Kredi kartı şehirlerde büyük yerlerin çoğunda kullanılsa da genellikle nakit para geçerli olmaktadır.
MALEZYA’YA GİDERKEN BAVULUMA NE KOYMALIYIM?
Ekvatoral iklime sahip olan Malezya’nın hava durumu ani olarak değişebilmektedir. Günlük güneşlik sıcak bir hava varken, ani muson yağmurları bastırabilmektedir.
Bu nedenle seyahat çantanızda mutlaka bir yağmurluk veya şemsiye bulundurmanızı eğer yanınıza bu giysileri almadıysanız, alışveriş merkezlerinden tek seferlik kullanım için satılan yağmurluklardan almanızı tavsiye ederiz.
Dışarısı için, gece ile gündüz arası sıcaklık farkı 10°C’ye kadar çıkabilmektedir. Yanınıza hafif, ince veya buna benzer giysiler almanızda fayda var.
İç mekanlar içinse; hangi alışveriş merkezine, hangi otele giderseniz gidin, hangi ulaşım aracına binerseniz binin iç mekan sıcaklığının 18°C üzerine çıkmadığını göreceksiniz.
Bu nedenle mutlaka bavulunuzda hafif polar tarzı giysiler veya şal tarzı koruyuculara yer vermenizi öneriyoruz.
İklim değişikliği, ani soğuk/sıcak değişikliklerine alışkın olmayan bizlerde, soğuk algınlığı, faranjit, üst solunum enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabiliyor.
Bundan dolayı yanınızda boğaz antiseptiği, soğuk algınlığı gibi can sıkıcı hastalıkları bertaraf eden, hafif ilaçları bulundurmanızda fayda var.
Borneo adası ve yağmur ormanları dışında, sivrisinek gibi can sıkıcı canlılara pek rastlanmamaktadır.
Fakat Borneo ve yağmur ormanlarını gezilecek yerler arasına koyduysanız sinek kovucu spreyleri çantanızda mutlaka bulundurun diyoruz.
Malezya’da tapınakları ziyaret etmek, olmazsa olmazınız ise mutlaka yanınızda uzun pantolon, uzun kollu giysiler ve başörtüsü bulundurmalısınız.
Şu ana kadar bavulunuza koymanızı gerekenleri belirttik fakat bir de bavulda olmaması, konulmaması gereken eşyalar var.
http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/iyi-hazirlanmis-bir-el-bagajinda-olmamasi-gereken-7-sey-40854983
MALEZYA’DA YEMEKLER DAMAK ZEVKİMİZE UYGUN MU?
Farklı kültürlerin beşiği olan Malezya’da, yemek kültüründe de çok çeşitlilik görülür. Ülkenin çok büyük kısmında yemekler, aksi belirtilmedikçe “Helal sertifikalıdır”
Malay yemekleri oldukça çeşitlidir. Özellikle deniz ürünleri yelpazesi çok geniştir. Fakat et sosları dahil tüm yemeklerinde şekerin varlığı dikkat çekecek ölçüde fazladır.
Şeker hastalarının sağlığına dikkat etmesi önerilir. Kullanmış oldukları yağ ve soslar, Türk mutfağından daha farklıdır. Bu nedenle farklı zevk ve tatlara açık olmakta fayda görüyoruz.
Her yerde çeşmelerden akan sular içilebiliyor. Bu bizim unuttuğumuz ve bir o kadar da özlediğimizi düşündüğümüz bir imkan.
MALEZYA’DA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Güler yüzlü Malaylar, arkadaş canlısı ve sohbet meraklısıdır. Çekinmeden sohbet edebilirsiniz. Fakat asla yapmamanız gereken davranışlardan birisi bir Malayla yüksek sesle konuşmak ya da azarlamaktır.
Bu onlar için büyük hakaret sayıldığı için asla bir daha yüzünüze bakmazlar. Bu rehberinizde olabilir… dikkatli olmak ve bu konudaki hassasiyetlerine saygı duymak gerekiyor.
Aksi halde tatiliniz istenmeyen şekilde rehbersiz olarak devam edebilir veya sonlanabilir. Bunun gibi bazı ince kurallar vardır.
Malezyalının evine veya tapınak ve cami gibi ibadet yerlerine girerken ayakkabılar mutlaka çıkarılmalıdır. Bazı camilerde kadınlara örtünmeleri için eşarp ve kıyafet verilir.
Yemek yerken ve bir şey alıp verirken her zaman sağ elinizi kullanmanız tavsiye edilir.
Yerler, eşyalar ya da kişiler gösterilirken işaret parmağı kullanılması saygısızlık olarak kabul ediliyor.
Bunun yerine, sağ elin baş parmağı yukarıda, diğer dört parmak avuca doğru kıvrık şekil göstermelidir veya avuç ucu yukarı gelecek şekilde tüm elle işaret edilebilir.
Tapınak gibi yerlerin yakınlarında otururken ayak tabanları tapınağı veya kutsal mekanları gösterecek şekilde uzatılması yine saygısızlık olarak kabul edilir.
Özellikle Budist kültür bu konuda daha hassastır.
Fotoğraf çektirirken Budha heykelini arkanıza alacak şekilde çekim yapmayın. Bu onlar için büyük saygısızlıktır.
Malezya ölüm cezasını uygulayan ülkelerden biridir. Alkol veya uyuşturucu nedeniyle bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek ölüm cezası nedenidir.
15 gram üzerinde uyuşturucu ile yakalanır iseniz uyuşturucu kaçakçısı muamelesi görürsünüz. Bu nedenle asla kimsenin bagajını taşımayın veya emaneti kabul etmeyiniz.
Malezya genelde güvenli bir ülkedir. Fakat ihtiyaç duyduğunuzda turist polisleri her zaman yardımcı olmaktadır.
Pasaportunuzu otelde kasanıza koyarak, pasaport fotokopinizi yanınızda taşıyarak kaybolmasına karşı önlem alabilirsiniz.
Malezya’da 240/50 volt elektrik sistemi ve İngiliz tipi köşeli 3 pinli prizler kullanılıyor. Yanınızda uluslararası elektrik adaptörü bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
MALEZYA’DA ALIŞVERİŞ?
Malezya elektronik eşyalar açısından da oldukça ucuz bir ülkedir. Özellikle son çıkan modeller cep telefonları, laptoplar ve bilgisayarlar Türkiye ile kıyaslanmayacak derecede ucuzdur.
Hazırlayan: Leyla GÜRKAN /  Three Season Organization

25-02-2019

Güler yüzlü insanlar ülkesi MALEZYA